Enter your keyword

AKO ZVLÁDAŤ PITNÝ REŽIM

AKO ZVLÁDAŤ PITNÝ REŽIM

AKO ZVLÁDAŤ PITNÝ REŽIM

Ani toto leto sa nedalo zahanbiť, čo sa týka vysokých teplôt na teplomeri. Je preto naozaj nevyhnutné zásobovať telo dostatkom tekutín, predovšetkým čistou vodou, ktorá nám zabezpečí potrebnú hydratáciu, príjemne nás osvieži a ochladí.  Prinášame vám preto niekoľko tipov, ako je možné dodržiavať pitný režim a cítiť sa tak pohodlne nielen počas leta, ale aj po celý rok.

Pohar_dzban

Nechutí vám čistá voda?
Keď vám čistá voda veľmi nevonia, tak si ju trochu vylepšite. Vždy je lepšie prijať  jemne ochutenú ako žiadnu! Do vody si môžete pridať trochu citrónovej, pomarančovej alebo inej ovocnej šťavy (bez cukru!). Sladkým sirupom sa pokúste celkom vyhnúť, hlavne tým kupovaným, ktoré obsahujú okrem cukru aj množstvo konzervačných látok. Postupne sa však snažte pomedzi každý ochutený pohár pridať pohár čistej vody. Časom sa vám stane pitie čistej vody tak prirodzené, že si ju viac nebudete musieť ochucovať.

Začnite piť čo najskôr
Od štvrtej ráno je už telo pripravené prijímať vodu. Čím skôr začnete piť, tým viac uľahčíte telu zbaviť sa odpadových látok. Preto, keď sa ráno zobudíte, hneď vypite 2 – 3 poháre čistej pramenitej alebo aspoň odstátej vody. Telo sa vám za to odvďačí.

 Zabúdate piť?
Ak pracujete v kancelárii, postavte si pred seba džbán alebo fľašu s vodou. Ak často cestujete autom, určite si zoberte ako spolucestujúcu fľašu. Keď ju zabudnete doma, môžete si kúpiť nejakú po ceste. Aj do práce v obchode či do terénu sa vyzbrojte fľašou s čistou vodou.  Zabúdate piť aj tak? Potom existuje niekoľko riešení.  Dajte si do telefónu pripomienku alebo si nastavte budík. Dobrým riešením je aj aplikácia o pitnom režime v mobile, ktorá vám to určite pripomenie. Navyše, pomocou nej budete vedieť aj to, koľko vody ste počas dňa vypili.

Bez fľaše ani na rok
Zvyknite si brať so sebou fľašu všade, kde sa len dá. Aj v zime, lebo aj vtedy telo potrebuje hydratovať. Môžete si zvoliť systém, že si budete vodu kupovať v obchodoch. Tam však treba mať na pamäti hodnoty minerálov, ktoré sme už spomínali v rámci pravidiel pitného režimu. Alebo si môžete zaobstarať kvalitné fľaše z plastu, skla, nerezu, resp. iných materiálov, ktoré sú materiálovo stabilné a neuvoľňujú do vody nebezpečné chemické látky. Tieto si potom stačí už len naplniť pramenitou, prefiltrovanou alebo aspoň odstátou vodou.

Pite vždy, keď môžete
Máte pocit, že nemáte čas piť? Využite každú voľnú chvíľku. Napríklad, keď stojíte na semafóre alebo čakáte v rade v obchode či na pošte, vytiahnite  fľašu a dajte si pár dúškov. Ak ste v reštaurácii a čakáte na jedlo, určite si objednajte džbán, fľašu či pohár čistej vody.

Necítite smäd či potrebu piť?
Pravdepodobne máte zanesené obličky, ktoré správne nesignalizujú, že sa máte napiť. Skúste si zadovážiť čaj alebo iný prírodný preparát, ktorý vám prečistí obličky. Čisté obličky vám dajú spoľahlivo vedieť, že potrebujete vodu a zároveň budú lepšie pracovať pri zvýšenom pitnom režime, čo pozitívne pocíti celé telo.