ZAPEKANÁ ZELENINA S RYŽOU A STRUKOVINOU
Čo budeme potrebovať:
Na 4 porcie potrebujeme:
2 mrkvy
2 petržleny
1 baklažán
2 cvikle
1/2 karfiolu
tvrdý syr
maslo
olivový olej
Postup:
Mrkvu a petržlen nakrájame na hranolčeky, baklažán na tenké plátky, ktoré jemne potrieme soľou a bylinkovou zmesou a poukladáme do zapekacej nádoby vymastenej olivovým olejom (nezakrývame) alebo na plech. Cviklu nakrájame na hranolčeky, karfiol rozoberieme na drobné ružičky a spolu krátko povaríme (cca 3-4 min.) v osolenej vode. Scedíme, poukladáme do zapekacej nádoby (plech) na mrkvu, petržlen a baklažán a posypeme nastrúhaným tvrdým syrom (prípadne pre chuť pridáme pár tenkých plátkov masla:) a dáme zapiecť na cca 20 minút.
Čo budeme potrebovať:
500 g ryže natural
1 hrsť morských rias
200 g sójových bôbov
200 g cíceru
soľ
olivový olej
1 hlávka ľadového šalátu
250 g cherry paradajok
2 ks červenej papriky
1/2 tehličky toffu s bazalkou/ feta syr
zmes semienok (tekvicové, slnečnicové, konopné, sezamové, ľanové)
tekvicový a olivový olej
1/2 tehličky bazalkového tofu/feta syr
Postup:
Ryžu natural uvaríme do mäkka v jemne osolenej vode (cca 40 min.) s trochou olivového oleja. Po zovretí pridáme do vody morské riasy, bohaté na minerály.
Sójové bôby a cícer vopred namočíme na niekoľko hodín (sója cca 2-3, cícer aspoň 4-5 hodín) a osobitne uvaríme v jemne osolenej vode cca 30 min., scedíme a podávame ako prílohu.
Šalát pripravíme z ľadového šalátu, cherry paradajok, červenej papriky a toffu s bazalkou/feta syru. Posypeme zmesou semienok (tekvicové, slnečnicové, konopné, sezamové, ľanové) a jemne polejeme tekvicovým a olivovým olejom.
Bazalkové tofu/feta syr nakrájame na kocky a podávame ako jednu z príloh.
Všetko spolu naaranžujeme na tanier a podávame.
Jedlo je vhodné ako najväčšie jedlo dňa, teda obed. Pri zmenšení porcie sa však dá konzumovať aj na večeru.