VLOČKOVÉ CHLEBÍKY
Čo budeme potrebovať:
4 šálky jemných ovsených vločiek neochutených alebo zmesi rôznych vločiek (ovsené, ražné, pšeničné, sójové, …)
1 šálku zmesi orechov (vlašské, lieskovce, mandle,…) a semienok (chia, ľanové, sezamové, slnečnicové, …)
1 šálka smotanového jogurtu alebo kyslej smotany
1 šálka vody
2 vajcia
1 PL masla
štipka soli
maslo na vymastenie formy
Na zeleninové chlebíky potrebujeme:
maslo na potretie chlebíkov
lahôdkové droždie (tebi)
zelenina podľa chuti (uhorka, reďkovka, paradajka, paprika, …)
Postup:
Do mixéra nasypeme 3 šálky vločiek, zmes orechov a semienok, pridáme jogurt, celé vajcia a soľ. V šálke teplej vody rozpustíme maslo a vlejeme do zmesi. Všetko spolu rozmixujeme dohladka. Následne pridáme na zahustenie ešte 1 šálku vločiek a znovu rozmixujeme.
Zmes vylejeme na plech alebo do formy na pečenie, resp. sklenenej zapekacej nádoby a pečieme na 180o C. Ak použijeme plech, pečenie trvá cca 15 minút. V prípade formy alebo zapekacej nádoby cesto siaha vyššie a treba ho lepšie prepiecť, preto ho pečieme, kým stred nie je suchý, cca 45 min.
Upečené chlebíky pokrájame na štvorce, obdĺžniky alebo trojuholníky.
Môžeme konzumovať samé alebo v rôznych variáciách, napríklad ako zeleninové chlebíky, kedy ich potrieme tenkou vrstvou masla, posypeme lahôdkovým droždím (tebi) a na vrch poukladáme na kolieska nakrájanú zeleninu.
Jedlo je vhodné na raňajky, desiatu alebo olovrant.