Enter your keyword

ZÁSADY STRAVOVANIA

ZÁSADY STRAVOVANIA

ZÁSADY STRAVOVANIA

Potraviny, ktoré je vhodné konzumovať minimálne alebo vôbec

mäso (vytvára veľa odpadových látok, kvasné a hnilobné procesy v tele, zaťažuje trávenie)

zemiaky (obsahujú veľa sacharidov, ktoré sa ukladajú v kĺboch, prekysľujú organizmus a navyše, tepelne spracované nemajú veľkú výživovú hodnotu)

pečivo a jedlá z múky, najmä pšeničnej a bielej bez obsahu akejkoľvek vlákniny (obsahujú veľa sacharidov a lepok – prekysľujú organizmus, zanášajú steny čriev a znemožňujú tak prestupu výživných látok cez črevnú sliznicu do tela)

živočíšne mlieko, mliečne produkty živočíšneho pôvodu (mlieko, mäkké a ľahko roztierateľné syry, syrové pomazánky); lepšie sú už zakysané produkty ako kefír, biele jogurty, tvaroh, a tvrdé dlhozrejúce syry, ale ich konzumácia je vhodná max. 1-2 krát týždenne),

vajcia (tepelne upravený bielok je pre telo veľmi ťažko stráviteľný),

sladkosti – sladené nápoje!, koláče, čokolády, keksíky, cukríky, zmrzliny, kompóty, atď. (občas možno chuť zahnať sušeným ovocím – pozor, tiež obsahuje dosť cukru!)

pražené, solené orechy (najlepšie sa vyhýbať akýmkoľvek ťažko upravovaným jedlám – vyprážaným, obaľovaným, príliš slaným a pod.)

káva (zaťažuje trávenie, prekysľuje organizmus; pražené zrná môžu podporovať vznik karcinogénnych buniek) – nahradiť čajmi (zelené, čierne, bylinkové; pozor na ovocné – vo veľkom množstve prekysľujú organizmus)

 

Potraviny vhodné pre každodennú konzumáciu so žiaducim obsahom minerálov, vitamínov a vlákniny

pohánka (odkysľuje organizmus),

ryža: vhodnejšia je natural (nebielená); keď biela, tak odroda basmati

strukoviny – šošovica, cícer, sójové bôby, príp. fazuľa (zistiť, ktoré nafukujú menej),

cestoviny – pozor, obsahujú na múku, teda aj lepok!); lepšie konzumovať celozrnné (tmavé), prípadne ryžové; aj tak s mierou (max 1-2 krát týždenne (obsahujú veľa sacharidov!)

zelenina – čerstvá/ parená – vhodné konzumovať ku každému jedlu (obsahuje veľa vlákniny nevyhnutnej na odstraňovanie odpadových látok z tela stolicou!!)

čerstvé ovocie, zavárané a sušené len v malom množstve (obsahuje veľa cukru!!)

šťavykoktejly – ovocné/ zeleninové, prípadne kombinované (odšťavené v odšťavovači, alebo rozmixované s trochou vody ponorným mixérom alebo v klasickom mixéri)

vločky: ovsené, ražné, sójové, pohánkové, …;

rastlinné mlieka: sójové, ryžové, mandľové

sójové výrobky: syr tofu (biely, údený, bazalkový, lahôdkový, chilli, …), sójové nátierky, tempeh, …

extrudované výrobky (polystyrénové chlebíky):  ryžové, kukuričné (nie pšeničné, lebo obsahujú lepok)

ražný chlieb (neobsahuje lepok)

knőckenbroty (tenké suché chlebíky): len ražné, aby neobsahovali lepok (napr. so sezamom)

oleje – olivový, tekvicový, ľanový, z hroznových jadierok a pod.

pochutiny: olivy – zelené, čierne, pesto – zelené (bazalkové), červené (paradajkové), sušené paradajky (nakladané v oleji)

koreniny a ochucovadlá – čerstvá/ sušená bazalka, oregano, tymian, vegeta bez glutamanu, rôzne bylinkové soli (s morskou soľou a bez chemických prísad), kari korenie, tebi (lahôdkové droždie), sójová omáčka tamari (v bio obchodoch)

semenáslnečnicové, tekvicové, ľanové, sezamové, chia

orechy: mandle, lieskovce, prípadne kešu, vlašské – len v natural stave, nepražené!!!

 

Ďalšie rady a poznámky

Ovocie konzumovať vždy na lačno!

Buď pred jedlom cca ½ – 1 hodinu alebo po jedle, ale až na vytrávený žalúdok – cca po 2,5-3 hodinách.

Najlepšie konzumovať ovocie doobeda, keď sa organizmus očisťuje od odpadových látok a navyše aj kvôli vyššiemu obsahu cukru.

Ak konzumovať ovocie v poobedňajších hodinách, tak menej sladké druhy a s čo najvyšším obsahom vlákniny (napr. jablká, hrozno, kyslejšie slivky a pod.).

Čím viac k večeru, tým lepšie konzumovať zeleninu (čerstvú); tá je „dovolená“ počas celého dňa.

 

Pri redukcii váhy a vôbec pre dlhodobé zdravie tela je optimálne dodržiavať zásadu delenia stravy – nekombinovať bielkovinové jedlá so sacharidovými, pretože tak dochádza k vylúčeniu tráviacich štiav, ktoré sa navzájom neutralizujú a strácajú tak účinok tráviť a jedlo, ktoré zostáva v tráviacom systéme namiesto 3-4 hodín až 6-8 hodín, čím následne dochádza k vzniku hnilobných a kvasných  procesov a postupnému zaťažovaniu tráviaceho systému. Následne nefunguje vylučovanie, v tele zostávajú odpadové látky a je len otázkou času, kedy sa prejaví ochorenie určitej časti tela.

 

 

Dôležité je zohľadňovať biorytmus tela (viď článok “VITELIER – 4 základné piliere“) a veľkosť porcií počas dňa:

 

RAŇAJKY

– bohaté na živiny (vitamíny, minerály), ale ľahké, aby nezaťažili trávenie, najlepšie s čo najmenším obsahom sacharidov na ochranu pankreasu (skôr cereálne alebo bielkovinovo-zeleninové jedlá)

DESIATA – môže byť aj sladšia – ovocie, cereálne kaše, orechy

OBED – najväčšie jedlo dňa

OLOVRANT – druhé najväčšie jedlo dňa (bielkoviny so zeleninou)

VEČERAstriedmosť nado všetko (ľahké zeleninové jedlá); jesť ideálne do 19 hod.
Ak je večer stále hlad, treba zvýšiť príjem potravy na obed, resp. olovrant.

 

 

Každodenná detoxikácia a regenerácia organizmu + odstránenie príjmu nevhodných potravín je tá najlepšia prevencia nášho zdravia J